Renovatie Glaslaboratorium op Strijp-T in Eindhoven zonder glasbedrijf

Glaslaboratorium TY op Strijp-T in Eindhoven is het volgende gebouw dat onderhanden wordt genomen door eigenaar GEVA BV. © FotoMeulenhof

EINDHOVEN - Het laatste deel van gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven wordt in april opgeleverd. Aan de volgende stap wordt inmiddels hard gewerkt: het plan voor renovatie van het monumentale Glaslaboratorium TY is bijna klaar. Daar is géén plaats voor de voortzetting van de activiteiten van Philips' glasbedrijf GSP.

Michel Theeuwen 20-03-19

Het Glaslaboratorium wordt volgens het plan in ere hersteld, ook de karakteristieke glazen gevel. Binnen zal waarschijnlijk plaats zijn voor één of twee grote huurders. Eigenaar GEVA BV onderhandelt momenteel met enkele serieuze partijen die in de zogenaamde glaskathedraal willen trekken, zegt woordvoerder Boudie Hoogedeure.

Het plan komt pas naar buiten als het besproken is met erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting. Ook is bekeken of het mogelijk was om het bedrijf GSP Special Glass (GSP) te huisvesten. Liefst hadden de initiatiefnemers alle apparatuur, zoals de oude glasovens, laten staan. Maar volgens Roeland Brugman en Piet van Santen van GSP konden GEVA BV en Philips (de huurder toen) het niet eens worden over de sanering van de glasfabriek.

Ovens
GEVA BV eiste verdergaande garanties over de vervuiling met onder meer asbest en radioactieve steen. Philips en GSP konden die vanwege de risico's niet afgeven. Uiteindelijk heeft Philips vorig jaar alles uit het pand verwijderd. ,,Als we de ovens willen terugplaatsen, kost dat veel geld. Door die hoge investeringen hadden we magere business case", aldus Van Santen.

De glaskathedraal, het Glaslaboratorium op Strijp-T in Eindhoven toen de fabriek nog gewoon in gebruik was. © (c) Philips Company Archives, Eindhoven

Daarbij komt dat het glasproductiebedrijf een hoge ruimte nodig heeft voor het proces. ,,Maar GEVA BV kiest voor het verhuren van meer vierkante meters; dat levert meer op. We zijn wat dat betreft het slachtoffer geworden van de ontwikkelingen op de markt. Daarom hebben we de stekker eruit getrokken", aldus Van Santen. ,,Met de plannen voor andere bedrijven kan GEVA BV meer geld verdienen dan aan een niet zo rijke start-up als wij. Jammer, want dit was toch heilige grond voor de productie van hoogwaardig speciaal glas", aldus Brugman.

Historie
Hoogedeure zegt de teleurstelling te begrijpen. Ook zegt hij dat er 'serieus aan gerekend is' om de glasproductie te laten zitten. ,,Want wij willen dit bedrijventerrein met respect voor het verleden transformeren. Dergelijke functies met een link naar de historie zijn dan zeer wel denkbaar. Maar dan moet het bedrijf de kosten wel kunnen dragen. Maar de sanering en investeringen liepen behoorlijk in de papieren. Bovendien waren er zoveel voorwaarden dat wij belemmerd werden in het opwaarderen van het pand. Uiteindelijk hebben we jammer genoeg moeten besluiten om zelf het hele pand onderhanden te nemen. En ja het aantrekken van de markt speelt daar ook een rol bij. Want de gebouwen TR (de energiecentrale aan de Zwaanstraat - red.) en TQ zijn ook veel sneller vol dan gepland."

Gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven. Dit deel is bijna klaar voor oplevering. Eind 2019 verwacht GEVA BV de lijst klaar te hebben van bedrijven die hier komen te zitten. © FotoMeulenhof

In het lange deel van gebouw TQ is nog maar een kleine 200 vierkante meter te huur, de rest is gevuld met onder meer Fontys, Ennatuurlijk, Additive Industries en Ctouch. Aan de kopse kant, aan de Achtseweg Zuid waar nog verbouwd wordt, zijn inmiddels twee verdiepingen verhuurd, aan Fontys-opleiding ICT en aan Brainport Development. Voor de overige ruimtes is al veel interesse. ,,We zijn nu de puzzel aan het leggen. Eind dit jaar verwachten we de lijst gebruikers compleet te hebben", aldus Hoogedeure.

Op Strijp-T worden verder plannen gemaakt voor extra nieuwbouw van 5000 vierkante meter bij het voormalige pompgebouw TAQ waar hightechbedrijf Settles Savenije zit.

bron.