8 september 2023

Bosch verhuist naar gebouw TX op Strijp-T

EINDHOVEN – Het Bosch-gebouw op Strijp-S in Eindhoven komt in 2025 vrij als het bedrijf verhuist naar gebouw TX op Strijp-T.

Verschillende regionale onderdelen van multinational Bosch verhuizen dan naar Strijp-T, als eerste huurder in gebouw TX, de voormalige machinefabriek van Philips die gerenoveerd wordt. Wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven, eigenaar van het pand dat Bosch achterlaat op Strijp-S, reageert ‘blij’ op het nieuws. ‘Het is mooi dat Bosch zijn activiteiten op Strijp-T, als eerste grote huurder in gebouw TX, verder gaat uitbouwen. Zo bouwen we samen door aan de kracht en toekomst van onze stad.’

Grootste deal voor Geva BV

Voor Geva BV is de verhuur van de 14.000 vierkante meter van TX de grootste deal die het bedrijf in het zeventigjarig bestaan heeft gesloten, zegt Boudie Hoogedeure van Geva BV, het vastgoedbedrijf van de familie Goevaers dat eigenaar is van bedrijventerrein Strijp-T. ‘De aanwezigheid van Bosch past volledig binnen het model van Strijp-T waarin het thema Make-Create-Innovate centraal staat’, aldus Hoogedeure. De vrijdag officieel getekende overeenkomst geeft de eigenaar zekerheid om de klus – in totaal goed voor 56.000 vierkante meter kantoren en andere werkruimtes – door te zetten.

Bosch brengt in de tweede helft van 2025 (delen van) diverse afdelingen onder in TX, in totaal goed voor zo’n 600 medewerkers. Het gaat om Bosch Security Systems van Strijp-S, Bosch Rexroth uit Boxtel, ItoM (Ideas to the Market, nu op de Boschdijk in Eindhoven) en de ondersteunende diensten Robert Bosch B.V. en Robert Bosch Investment.

Diverse managers en directeuren van Bosch-onderdelen tekenden symbolisch het contract voor de huur van de oude machinefabriek van Philips op Strijp-T in Eindhoven. Dat gebeurd in de enorme hal van gebouw TX. 
© Michel Theeuwen

In Boxtel was al een deel van het bedrijf, de bekende fabriek voor hydraulische cilinders, verkocht. De resterende medewerkers komen nu naar Eindhoven. ,,We concentreren de bedrijfsdelen in de regio nu op één hightechlocatie”, zegt een woordvoerder. ,,Want mensen kennen ons vooral van de wasmachines en vaatwassers, maar Bosch is echt een hightechbedrijf.”

Concentratie afdeling in TX

Dat doet Bosch ‘om optimaal gebruik te maken van elkaars ervaring en kennis; we stimuleren zo de onderlinge samenwerking. Daarnaast biedt ook de nabijheid van onderwijs- en kennisinstellingen extra kansen’, zegt Patrick Incoletti, directeur Bosch Benelux in een persbericht.

Bosch krijgt op de nieuwe locatie ruimtes voor product- en softwareontwikkeling, systeemontwikkeling, laboratoria, klantenservice en logistiek, demonstratie- en trainingsruimtes, kantoren voor verkoop en administratieve functie

.

Het huidige Bosch-gebouw aan de Torenallee telt zo’n 10.000 vierkante meter. Hier zit sinds 2011 Bosch Security Systems, dat vooral brandmelders, videobewakingssystemen, inbraakalarmen, maar ook audiosystemen voor conferenties en vergaderingen ontwikkelt. De ruimte in het Bosch-gebouw is niet efficiënt en qua duurzaamheid verouderd.

In gebouw TX krijgt Bosch een qua milieumaatregelen hypermodern gebouw dat ook veel makkelijker in gebruik is. Het bedrijf huurt er de twee werktorens van vijf verdiepingen aan de kant van de Achtseweg-Zuid én de ruimte in de enorme hal tot aan het horecaplein dat TX in tweeën deelt. In totaal goed voor 14.000 vierkante meter.

Gebouw TX is goed voor 56.000 vierkante meter aan bedrijven

Op Strijp-T, voorheen helemaal van Philips, zijn nog twee productiebedrijven oude stijl actief: Draka (kabels) en Smurfit Kappa (karton, verpakkingen). Een groot deel van de andere gebouwen is door Geva BV de afgelopen vijf jaar verbouwd, met veel gevoel voor de historie. Het gaat onder meer om het pompstation TAQ (voor high tech-bedrijf Settels Savenije), energiecentrale TR (Innovation Powerhouse, onder andere ontwerpbureau Van Berlo), gebouwencomplex TQ (met een groot aantal bedrijven) en Glaslaboratorium TY (dronemaker Avular).

Sloop en asbestvrij maken begonnen

Nu is TX, de voormalige machinefabriek van Philips, aan de beurt. In het 300 meter lange en 67 meter brede gebouw is, inclusief nieuwbouw, ruimte voor 56.000 vierkante meter aan bedrijven. Geva BV is inmiddels begonnen met asbestvrij maken en slopen van het interieur. Bij de transformatie worden de gevels herbouwd volgens het oude beeld, maar wel geïsoleerd. Ook de oude zaagtanddaken worden geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Het ontwerp voor de vernieuwbouw is van architect Stefan de Bever.

Het technologieconcern heeft wereldwijd zo’n 421.000 medewerkers, van wie er ongeveer 3050 in Nederland werken. Behalve Eindhoven zijn de belangrijkste locaties Bosch Transmission Technologie in Tilburg, Nefit Bosch in Deventer, Bosch Power Tools in Breda, Bosch Energy en Building Solutions in Nieuwegein en Berkel & Rodenrijs, BSH Huishoudapparaten in Hoofddorp, Bosch Rexroth in Haarlem en ItoM in Enschede. De multinational genereerde in 2022 een omzet van 88,2 miljard euro.

De machinefabriek van Philips op Strijp-T in Eindhoven, toen die nog in gebruik was. Nu wordt het enorme gebouw herontwikkeld voor hightechbedrijven. Bosch is de eerste, grote huurder. 
© Strijp-T Ontwikkelteam Geva BV